previousnext

Focused on the 'real' conditions of living, CASE HOUSE 5 or CH5, reorganizes spatial sequence of a typical house, on an urban lot measuring 25 feet by 100 feet.

Externally, the futility and ambiguity of yards, front and back, are reengaged with edges and surfaces. A public bench-fence at the front edge of the lot invites neighbours to sit and chat, while providing delineation between house and the street. Depressed from street level, a pit, filled with gravel, defines a passive outdoor space for special seasonal events including yard parties, yard sales, and winter skating. A hard surfaced backyard space, with a low fenced edge, works as a utility space for work, play, a pad for additional car storage, and an extension of the deck space on top of the enclosed garage. Semi-outdoor breezeways connect the street to the upper level entry and the enclosed garage to the main stairs.

Vertically, CH5 organizes the internal spaces as active (upper level), passive (lower level) and dormant (basement level). The internal reorganization increases the living relationship between the passive and the dormant spaces vertically, for example the bedroom sits directly upon the laundry and storage area. The active living spaces are moved to the upper level, departing from an over romanticized ideal of staying connected to the ground. Instead, relationships with the environment are redefined through 'structured outdoor spaces': which includes the front balcony, courtyard, and roof deck. Temporary layers are proposed to the structured outdoor spaces. These layers will allow habitation of CH5 to occur through a multitude of seasonal changes.

Location: Winnipeg, Canada

previousnext
CH5 Prototype
CH5 Prototype
CH5 Prototype
CH5 Prototype
CH5 Prototype
CH5 Prototype
CH5 Prototype
CH5 Prototype
CH5 Prototype
CH5 Prototype
CH5 Prototype